curcur, korea

[Thoughts Crunch] How I Motivate Myself

“Congratulations Tyas, for being accepted in Dankook University exchange program!”

“I am happy for you! How did you manage that?”

“You’ve gone through a lot. What made you so strong-willed and finally made it to Korea?”


A few weeks ago, my phone rang and notified me of an incoming chat from a friend of mineㅡa special friend. I don’t remember exactly what it said, but he was asking me if I’d mind being a speaker in his online discussion. He wanted to create an online workshop for the students in our university, which was aimed to introduce international programs such as student exchange and short programs with scholarships that students could join. The project was part of our university’s International Office recruitment process, where candidates had to make a project about internationalization. I’m a volunteer of International Office and I did such a project too, last year. Good old times… haha.

As I read the message, he explained to me that I would have to tell my experiences about the student exchange program at Dankook University in the online discussion. I would share about what I went through before coming to Korea, my motivation in joining this program, and mostly about the scholarshipㅡbecause that was the point of the online discussion; being able to join international programs with scholarships.

Continue reading

Advertisements
Standard
korea, travel

[Wep’s Korea Life] Where to See Cherry Blossoms: Random Streets & Samcheong Park

Hello! It’s Wep’s Korea Life again!

April is already in its 8th day and it means Spring is hereee! You can already guess what I’m going to talk about; everyone’s favorite flower in the season, cherry blossoms! These flowers are called sakura in Japan and 벚꽃 (beotkkot) in Korea. They are definitely the same; beautiful pink (and also white) flowers that grow on several trees of genus Prunus, which are in full bloom when springtime comes. In some parts of Korea, it is usually on the first few days or the first two weeks of April. In southern parts of Korea, like Jeju-do, Gwangju, Busan, Daegu, and Jeolla Province, they are in full bloom from late March to early April.

With the coming of April and springtime, welcoming cherry blossoms should be on top of the “things to do in Korea” list! I also added it too, around late March. At first, before coming to Korea, I always thought that cherry blossoms and other flowers bloom from the first day until the last day of Spring. So I thought I would have a lot of time to see the cherry blossoms. However, I was completely wrong! They bloom in just a short period of time, only on the first few days and weeks of Spring. I was lucky to know it before they were in full bloom. So, guys, if you want to see the cherry blossoms (or any other flowers), make sure to understand fully when they bloom and how long they last ^^

Continue reading

Standard
korea, travel

[Wep’s Korea Life] Kimbap and Kimchi Heaven!

Hello, good people of the Earth!

I have been hibernating for almost a year now, and I’m back! My Indonesian friends, can you see me? In Pekalongan, no? Yogyakarta, also no? Surabaya? No? Where am I?

Everyone, I have a big announcement for you. It is not that I am bored with my country and my study in ITS. Furthermore, it is not about leaving forever. BUT! I am now living in South Korea for four months, as an exchange student at Dankook University. If you have never heard of it before, Dankook University (단국대학교) is located in the city of Yongin. From Seoul, it takes about one and a half hour to get to the campus. Oh, I forgot to mention that Dankook has two campuses; in Jukjeon and Cheonan. I’m studying in the Jukjeon campus, which, I think, is the main campus.

I arrived in Korea on 27 February. I flew from Indonesia with Mas Naufal, a senior who’s studying in Electrical Engineering (batch 2014) in ITS. He’s taking Mobile System Engineering in DKU, while I take International Business Administration. Maybe some of you wonder, what are the similarities between Industrial Engineering (my major in ITS) and International Business Administration? Why would I risk taking a completely different major here?

Well, that did not happen in an instant. It required deep thoughts, seeking advice from my parents and my close friends, and a long, hard struggle. It is something that deserves its own post so I will tell you later when I feel like it. Don’t worry, I’d be really glad to share my story, in hopes of inspiring others too. It’s just that I want to dedicate this post to my first week in Korea and the one-and-only food I eat often here; kimbap!!

Continue reading

Standard
book of thoughts, curcur

Hujan, Aku Rindu

Dari balik jendela kamar asrama lantai 3, aku memandang jauh ke bawah, ke arah danau buatan di sebelah tempat parkir kendaraan. Lingkaran-lingkaran kecil beberapa kali muncul dan menghilang di atas permukaan danau, tergantikan oleh lingkaran kecil lainnya. Sempat kulihat dua orang lelaki berusaha menutupi kepala mereka dengan tangannya sambil berlari-lari kecil ke arah gedung asrama di belakang parkiran. 

Saat itu baru pukul empatㅡaku sempat melirik ke arah jam tangankuㅡtetapi awan-awan hitam di langit membuatnya terlihat seperti sudah hampir masuk waktu Maghrib saja. Kalau ada seseorang yang terjaga dari tidur siangnya saat itu juga, bisa saja ia terburu-buru ke kamar mandi untuk wudhu dan melaksanakan ibadah sholat Maghrib.

Angin bertiup kencang, masuk ke kamar melalui jendela yang sedari tadi kubiarkan terbuka. Sepotong kain yang kugantungkan sebagai gorsen tersibak menyapu wajahku. Ketika butiran air hujan mulai mendarat di wajahku, segera kututup jendela dan gordennya.

Aku beranjak ke meja belajar di sudut ruangan dan meraih telepon genggamku. Rasanya, aku ingin menelepon Mama dan menceritakan bagaimana di hari Minggu ini aku hanya berdiam diri di kamar karena hujan turun seharian penuh. Juga ingin kuceritakan tentang betapa dingin hawa di Surabaya saat turun hujan dan bagaimana aku merindukan suasana hangat berkumpul bersama Mama, Papa, dan adik-adik di ruang tengahㅡterkadang Mama menyenandungkan lagu-lagu lawas dengan iringan gitar Papa. Ya, hal-hal kecil yang hanya bisa aku dapatkan di Pekalongan.

Beberapa hari terakhir ini, aku sangat rindu rumah. Mungkin karena sudah hampir dua bulan aku tidak pulang. Iming-iming semester dua perkuliahan akan “gabut” dan bisa sering-sering pulang, mana? Aku tidak merasakan itu. Ingat betul aku, sesaat sebelum check-in ke ruang tunggu di stasiun, Mama sempat berpesan padaku, “Sering-sering pulang, ya, Mbak.” yang saat itu hanya kubalas dengan, “Ya, Ma. Kan aku juga pasti harus sering kontrol kawat gigi.”

Maaf ya, Ma, Pa, Tyas belum bisa pulang. Ada hal-hal yang masih harus kulakukan di Surabaya. Tetapi aku pasti pulang di hari ulang tahun Papa. I want to be there on the day my most special man is celebrating his birthday. Tunggu aku pulang ya, Ma, Pa. Tunggu aku di depan pintu rumah, aku rindu sambutan hangat Mama dan Papa dulu ketika aku pulang sekolah.
Karena Mama selalu bilang, “Anggap saja Mbak Tyas pamit mau berangkat sekolah ke SMA 1, ya.”

Standard
curcur

kaWanku berhenti terbit

Sore ini, ketika saya sedang membaca artikel-artikel tentang freelance writing di internet, sambal menikmati dinginnya kota Surabaya yang sejak tadi siang diguyur hujan, saya menemukan berita yang diterbitkan pada Desember 2016 yang membuat hati saya kelu. Berita yang dimuat di website Kompas Female tersebut mengatakan bahwa majalah kaWanku telah berhenti terbit sejak bulan Desember 2016.

Majalah kaWanku adalah salah satu majalah terbitan Gramedia Majalah yang kontennya ditujukan pada remaja perempuan berusia 13-16 tahun. Saya sudah menjadi pembaca setia kaWanku sejak saya duduk di SMP, berarti sekitar 4 sampai 5 tahun yang lalu. Ya, meskipun sebenarnya belum bisa dikatakan pembaca yang benar-benar setia, karena saya sendiri tidak berlangganan majalah tersebut, melainkan hanya membelinya ketika saya jalan-jalan di Gramedia dan mampir ke rak majalah.

Continue reading

Standard
curcur

a little change does not hurt, right?

Hello world!

Guess what, I’m back! The last time I posted here was almost two years ago. That’s a pretty long hiatus, I can say.

As I am in college now, life has gotten twice busier. I get a lot of assignments to do, study guides to read, and many non-academic activities to join. I barely have time to watch movies, write, and draw. I often look at my Wacom tablet and sigh in despair (I’m sorry, I know I overreact it but that’s how I feel…) and say to myself, “Just how long has it been wrapped inside the box, unable to feel the fresh air outside? Oh, my poor Wacom tablet…”

But now I’m still on school break so here I am!

Continue reading

Standard
exo, seventeen

SEVENTEEN RUINED MY LIFE

Oke, jadi siang tadi aku seneng banget karena ulangan selesai. Untuk minggu ini…

Well, masih ada tiga kali ulangan lagi sih, tapi paling nggak besok hari Minggu dan hari Sabtu ini aku bisa bersenang-senang. Melesatlah aku ke kamar, nyalain laptop, dan ke Youtube. Belom nemu tongkrongan lain, dan juga aku kangen nonton video EXO, BTS dan SHINee.

Mulailah ritualku yaitu nonton EXO – Call Me Baby. Meski video itu sudah karatan wong udah berumur lebih dari sebulan, tetep aku tonton. Yah, lumayanlah nambah nambah views. Habis itu aku nonton live performance View-nya SHINee. Eh suka banget sama choreo-nya, apalagi pas yang reff, THE WAY MINHO DANCES SLAYS. Ketika part itu mataku selalu menuju ke Minho. GOD HE’S TOO SEXY I WANT TO SLAP HIM SO HARD HOW IS HE EVEN HUMAN. Continue reading

Standard